Vuokrajohtaja on playoffien täsmäase

Kevät on monien urheilulajien menestysmittari. Vuosisuunnitelman päämäärät konkretisoituvat tuloksiksi. Tilikauden päätteeksi nähdään, että tehtiinkö oikeita asioita ja vieläpä oikeiden ihmisten tekemänä. Mutta mitä jos pudotuspelien kynnyksellä alkaa näyttää siltä, että tavoitteisiin ei päästäkään? Onko enää mitään tehtävissä?

Moni joukkue käyttää mahdollisuutta ottaa loppukaudeksi täsmäaseita. Joko täydentämään nykyisen joukkueen osaamista tai korvaamaan rivistä poistuneen pelaajan. Kun ei ole ollut aikaa ja rahaa kouluttaa osaajaa kauden alusta asti, niin oikealla täsmävalinnalla nostetaan joukkueen tuloksen tekokykyä. Nopeasti, kustannustehokkaasti ja hyvällä onnistumistodennäköisyydellä. Juuri näin toimii myös työelämän vuokrajohtaja.

Uutta Suomessa

Ruotsissa ja Keski-Euroopassa ylimmän johdon täsmäasetta, vuokrajohtajaa on käytetty jo toistakymmentä vuotta. Henkilöä, joka tulee määräaikaisesti ylimmän johdon palvelukseen tekemään erikseen määriteltyä kehityshanketta. Ei niinkään saneeraamaan vaan auttamaan liiketoiminnan seuraavan tason saavuttamisessa. Vuokrajohtaja ravistelee, sparraa, haastaa, ideoi, toteuttaa, uudistaa, suunnittelee, ohjaa jne… Hän voi olla myös tilapäinen lisäresurssi tai projektin johtaja. Kaikkia toimeksiantoja yhdistää se, että vuokrajohtaja kokemuksensa ja osaamisensa avulla lähtee toteuttamaan tavoitetta heti, käytännössä toisesta päivästä lähtien. Kun ei ole varaa odotella asioiden toteutumista, pitää ostaa tuloksia, ei työaikaa.

Mitä hyötyä vuokrajohtajasta

Oikein valitun vuokrajohtajan panos näkyy heti. Jos tarvitaan maalintekijää, hankitaan sellainen. Jos pelintekijää, silloin valitaan niillä kriteereillä. Pääasia, että näyttöjä on ja asenteeseen uskotaan. Kustannustehokkuus syntyy tuloksista, juuri niistä mitkä ovat toimeksiantajalle tärkeitä. Jos yritys ei saa läsnäolosta liikevaihtoa, niin kannattaa keskittyä siihen, mistä sitä saadaan, joko suoraan tai välillisesti. Kokemus ja näkemys ovat kompetensseja, mitä kouluissa ei opeteta. Ne ovat ominaisuuksia, joilla menestytään. Ne ovat myös kallisarvoisia taitoja, joita kannattaa vuokrata kohdennettuihin tarpeisiin. Nyt kasvatetaan yrityksen henkistä pääomaa ja nostetaan energiaa käsien tai jalkojen resursoinnin sijasta. Kustannustehokkuus vuokrajohtamisessa on tuloksen ja sopimussuhteen tasapainoa. Jos tulosta ei synnykään tai tarve yllättäen loppuu, niin sopimuskin voidaan lopettaa. Vuokrajohtaja on käytännössä konsultoinnin ja rekrytoinnin välimuoto.

Mikä estää?

Suomessa vuokrajohtajia käytetään vielä todella harvoin. Eikö tällaisesta mahdollisuudesta tiedetä vai eikö johtamiskulttuurimme ole valmis tähän. Useissa johtoryhmissä istuneena voin sanoa, että potentiaalia ylimmän johdon uudelle ajattelulle on olemassa. Myös hyvin ruotsalaista johtamiskulttuuria tuntevana, yhdistän sikäläiset yritysten menestystarinat hyvin tämän täsmäaseen käyttämiseen. Yksi este saattaa myös olla, että onko Suomessa vielä riittävästi tämän ammattikunnan edustajia, jotka hyppäävät mielellään firmasta toiseen ja tekevät hyvällä onnistumisprosentilla maaleja.

Itse edustan tätä ammattikuntaa roolissa, jossa rakennetaan organisaatiota sellaiseen toimintamalliin, että liiketoiminnan tavoitteet ovat toteutettavissa. Roolitan ja sparraan henkilöstöä yhdessä ja erikseen, jotta jokainen tietää oman tehtävänsä suhteessa strategiaan. Autan yhteishengen kehittämisessä ja otan kantaa epäkohtiin. Rekrytoin, neuvottelen ja uudistan. Rohkeasti ja reippaasti, niin pitkään kuin tarvitaan!